Kaiseki Dinner?
Kaiseki adalah makan malam tradisional Jepun yang pelbagai. Ianya istimewa dan unik sebab ketelitian dalam mempersiapkan dan menyajikannya.
Menurut En. Google, Kaiseki selalunya sangat mahal - makan malam kaiseki di restoran-restoran tradisional teratas kosnya dari 15,000 yen ke atas 40,000 setiap orang (kira-kira AS $ 125 hingga $ 340 pada kadar pertukaran 2015), tanpa minuman.
Pada asalnya, kaiseki terdiri daripada satu mangkuk miso sup dan tiga hidangan sampingan; ini bukannya bentuk standard masakan ala-Jepun secara amnya, disebut sebagai セ ッ ト (setto, "set").
Kaiseki telah berkembang untuk merangkumi hidangan pembuka, sashimi, hidangan yang dipanggang, hidangan panggang, dan hidangan kukus, selain hidangan lain mengikut kebijaksanaan chef.
- Sakizuke (先 附): pembuka selera yang serupa dengan amuse-bouche Perancis.
- Hassun (八寸): kursus kedua, yang menetapkan tema bermusim. Biasanya satu jenis sushi dan beberapa hidangan sampingan yang lebih kecil.
- Mukōzuke (向 付): hidangan irisan sashimi bermusim.
- Takiawase (煮 合): sayur-sayuran yang disajikan dengan daging, ikan atau tauhu; bahan-bahan tersebut dipulas secara berasingan.
- Naka-choko (中 猪 口): pembersih palat lainnya; boleh menjadi sup, ringan berasid.
- Futamono (蓋 物): "hidangan lidded"; biasanya sup.
- Yakimono (焼 物): (1) makanan api-panggang (ikan esp); (2) tembikar, tembikar, cina.
- Su-zakana (酢 肴): hidangan kecil yang digunakan untuk membersihkan lelangit, seperti sayuran dalam cuka; vinegared appetizer.
- Hiyashi-bachi (冷 し 鉢): berkhidmat hanya pada musim panas; sayuran, sayuran ringan yang dimasak.
- Shiizakana (強 肴): hidangan yang besar, seperti periuk panas.
- Mizumono (水 物): pencuci mulut bermusim; mungkin buah, gula, ais krim, atau kek.
- Gohan (御 飯): hidangan beras yang dibuat dengan bahan-bahan bermusim.
- Kō no mono (香 の 物): sayur-sayuran jeruk bermusim.
- Tome-wan (止 椀): sup berasaskan miso atau sayur-sayuran yang disajikan dengan nasi.
Banyak kan?
No comments:
Post a Comment