Monday, November 13, 2017

Korang Tahu tak - Apa itu Kaiseki Dinner?





Kaiseki Dinner?

Kaiseki adalah makan malam tradisional Jepun yang pelbagai. Ianya istimewa dan unik sebab ketelitian dalam mempersiapkan dan menyajikannya. 

Menurut En. Google, Kaiseki selalunya sangat mahal - makan malam kaiseki di restoran-restoran tradisional teratas kosnya dari 15,000 yen ke atas 40,000 setiap orang (kira-kira AS $ 125 hingga $ 340 pada kadar pertukaran 2015), tanpa minuman.


Pada asalnya, kaiseki terdiri daripada satu mangkuk miso sup dan tiga hidangan sampingan; ini bukannya bentuk standard masakan ala-Jepun secara amnya, disebut sebagai セ ッ ト (setto, "set").

Kaiseki telah berkembang untuk merangkumi hidangan pembuka, sashimi, hidangan yang dipanggang, hidangan panggang, dan hidangan kukus, selain hidangan lain mengikut kebijaksanaan chef.
  • Sakizuke (先 附): pembuka selera yang serupa dengan amuse-bouche Perancis.
  • Hassun (八寸): kursus kedua, yang menetapkan tema bermusim. Biasanya satu jenis sushi dan beberapa hidangan sampingan yang lebih kecil.
  • Mukōzuke (向 付): hidangan irisan sashimi bermusim.
  • Takiawase (煮 合): sayur-sayuran yang disajikan dengan daging, ikan atau tauhu; bahan-bahan tersebut dipulas secara berasingan.
  • Naka-choko (中 猪 口): pembersih palat lainnya; boleh menjadi sup, ringan berasid.
  • Futamono (蓋 物): "hidangan lidded"; biasanya sup.
  • Yakimono (焼 物): (1) makanan api-panggang (ikan esp); (2) tembikar, tembikar, cina.
  • Su-zakana (酢 肴): hidangan kecil yang digunakan untuk membersihkan lelangit, seperti sayuran dalam cuka; vinegared appetizer.
  • Hiyashi-bachi (冷 し 鉢): berkhidmat hanya pada musim panas; sayuran, sayuran ringan yang dimasak.
  • Shiizakana (強 肴): hidangan yang besar, seperti periuk panas.
  • Mizumono (水 物): pencuci mulut bermusim; mungkin buah, gula, ais krim, atau kek.
  • Gohan (御 飯): hidangan beras yang dibuat dengan bahan-bahan bermusim.
  • Kō no mono (香 の 物): sayur-sayuran jeruk bermusim.
  • Tome-wan (止 椀): sup berasaskan miso atau sayur-sayuran yang disajikan dengan nasi.

Banyak kan?

No comments:

Post a Comment